Kamaraerdei Kerekerdő Óvoda

Kamaraerdei Kerekerdő Óvoda

Téli játékok 2.

2018. január 26. - puzzletanodak

Előző bejegyzésünkben megosztottunk veletek néhány téli játékötletet, amelyek a gyermek gondolkodásának fejlesztését segíthetik elő. Most olyan tevékenységekre fókuszálunk, amik az időbeli orientáció és finommotorika képességét fejleszthetik.

 

A hosszú, sötét és hideg esték alatt, a meleg szobában sok lehetőségünk adódik arra, hogy gyermekünkkel közösen alkossunk valami kreatívat és maradandót, így erősítve a családi köteléket, és fejlesztve gyermekünk csodás kis képességeit. Különösen jól fejleszthetőek ebben az időszakban az időbeli orientáció és a finommotorikus területek képességei.

 

Időbeli orientáció

Az orientáció a természet és a társadalom szabályai által meghatározott törvényszerű, szabályszerű eligazodás képessége. Nélkülözhetetlen tudás a mindennapokban, tudattalanul is átszövi az egész életünket. Legfontosabb területei az időbeli és térbeli orientáció.

     Naptár

Biztos nektek is van otthon naptáratok. Emlékeztek, hogy mekkora lelkesedéssel és kíváncsisággal nyitogatják gyermekeitek az adventi naptár ablakait? Az adventi időszak csak egy hónap, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk minden napra ilyen apró örömet okozni gyermekeinknek. 

Készíthettek hasonló naptárat saját kezűleg, és minden naphoz elrejthettek egy kis mondókát, versikét, vagy valami apró ajándékot. Ezzel nem csak azt éritek el, hogy gyermeketek minden nap izgatottan keljen fel, hiszen tudja, hogy egy meglepetés várja, de a tanulás eszközeként is használhatjátok.

A naptár segítségével minden nap beszéljétek meg a tegnap, tegnapelőtt, holnap és holnapután fogalmakat. Minden ablak kinyitása előtt felidézhetitek, hogy milyen meglepetések tartoztak az előző napokhoz, így gyermeketek memóriáját is fejleszteni tudjátok. 

 

Finommotorika

A finommotorikáról már korábban is írtunk nektek (http://www.terapiastanoda-budaors.hu/hirek/a-finommotorika). Röviden összefoglalva: testünk apróbb testrészeinek a finom, koordinált mozgását takarja. Így magába foglalja az ujjak, a szemek, és a száj finom koordinált mozgásait is.  Ezek közül az ujjak ügyessége/ügyetlensége a legfeltűnőbb, de a legjobban gyakorolható, otthon leginkább fejleszthető terület is. Ha díszeket, ajándékokat készítetek, akkor burkoltan, játékosan és sok motivációs energiával fejleszthetitek gyermeketek ezen képességeit. 

     1. Készítsetek figurákat só-liszt gyurmából

Készíthettek talp -és kézlenyomatot, amit száradás után kifesthettek. Évekkel később jó játék lehet belemérni a kezecskét, lábacskát, és megnézni, hogy mennyit nőtt azóta.

Készíthettek állatfigurákat, gyümölcsöket, betűket, számokat, a lehetőségeknek csak fantáziátok szabhat határokat. Ezeket saját kézzel, vagy süteménykiszúró-formával is elkészíthetitek. Ha szúrtok egy lyukat az elkészült figura tetejére, belefűzhettek egy madzagot és akár fel is akaszthatjátok valahol a lakásban. Rokonoknak, nagymamáknak remek ajándékot is lehet belőlük készíteni.
1497951516so-liszt-gyurma-472660724.jpg

     2. Fűzzetek ékszert

Gyakori, hogy a család női tagjainak a férfiak valamilyen ékszerrel kedveskednek. A kicsik miért ne tehetnék ugyanezt a saját módjukon? Válasszatok a gyermek életkorának megfelelő méretű gyöngyöt és fűzzetek belőle nyakláncot, karkötőt. A lényeg, hogy értékeljük a munkájukat!

     3. Fessetek képet feszített vászonra

Ki ne szeretné magát festőművésznek érezni? Minden gyermek szeretne egyszer vászonra maradandót alkotni. Ma már papírboltokban, művészellátókban, de nagyobb áruházakban is kaphatóak ilyen vásznak. Bárki lehet művész, és érdemes arra, hogy a művét mindenki megcsodálja a falon. Még az egészen kicsik is alkothatnak! Ha ragasztószalaggal valamilyen mintát ragasztunk a képre, és azt festés, száradás után lehúzzuk, igazán gyönyörű képet kaphatunk. Ugyanezzel a technikával akár szavakat is írhatunk, ragaszthatunk.

mom-and-kids-img.jpg 

Reméljük sikerült pár ötlettel hozzájárulnunk a mindennapok izgalmassá tételéhez! Ha kipróbáltátok őket, fotózzátok le az elkészült alkotásokat és küldjétek el nekünk! :)

 

Kövessetek minket facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://puzzletanodak.blog.hu/api/trackback/id/tr7813604833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása