Kamaraerdei Kerekerdő Óvoda

Kamaraerdei Kerekerdő Óvoda

A sport hatása a gyerekek testi és lelki fejlődésére

2018. február 27. - puzzletanodak

A mozgás a gyermekkor lételeme, amely olyan velünk született létszükséglet, mint a táplálkozás vagy akár a fajfenntartás. A gyerekek számára a mozgás a világ és önmaguk megismerésének elsődleges eszköze.

 

Szociális hatás – csapatszellem és empátia

Egy sport űzése nagy mértékben segít a kommunikációs készség fejlesztésében, emellett elősegíti, hogy a gyermek könnyebben viszonyuljon a vele egykorúakhoz vagy a felnőttekhez. Növeli annak a képességét, hogy megértsen másokat, az empátiát és a segítőkészséget. A gyermek megtanulja kimondani mit érez és mire van szüksége. Növeli a magabiztosságot, a függetlenséget, jobban megérti mások szükségleteit, valamint könnyebben alkalmazkodik a társaságban.

puzzle.jpg

Fizikai hatás - egészséges fejlődés és harc az elhízás ellen

A sport megelőzi a gyermekkori elhízást és a mozgáshiány által kialakuló betegségeket és problémákat. A rendszeres fizikai aktivitás elősegíti a gyermek harmonikus fejlődését (segít a csontok megerősítésében, a szív és tüdő fejlődésében, az izmok és az idegrendszer fejlesztéseben is), nő az immunrendszer ellenálló-képessége, a hormonális egyensúly. Ugyanakkor a gyermek sikeresen szembenéz a fáradsággal és a kimerültséggel is.
puzzle_2.jpg

Pszichológiai hatás – koncentrációs készség javítása

A sportolás ideje alatt az agy oxigén-ellátása sokkal kielégítőbb, ezáltal javul a gyermek koncentrációs készsége és a tanulási képessége is. A sport segítségével a gyermek kiszámíthatóbbá válik, és az iskolában is jobban teljesít majd. A sikerélmények, a fizikai határok átlépése, a sport sikerei hatalmas boldogság-forrást jelentenek, amely segít egy helyes önkép kialakításában és a gyermek önbecsülésének megőrzésében. Ugyanakkor jobban uralja saját indulatait, érzelmeit és könnyebben kezeli a stresszt.

 

 “A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre. Semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható a testi és lelki fejlődésük során. “

A bejegyzés trackback címe:

https://puzzletanodak.blog.hu/api/trackback/id/tr3113702530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása