Kamaraerdei Kerekerdő Óvoda

A Kamaraerdei Kerekerdő Óvodáról

2017. július 24. - puzzletanodak

Kamaraerdei Kerekerdő Óvoda a XI. kerületben,Kamaraerdőben található zöld környezetben, felújított gyermekbarát épületben.

 

Az óvoda a Kamaraerdei Ifjúsági Park hathektáros területén működik. Ezt az egyedi környezetet és az így kapott lehetőségeket szinte minden nap kihasználjuk. A jó és egészséges levegőnek köszönhetően úgy alakítottuk ki a napirendünket, hogy naponta kétszer visszük a gyermekeket az udvarra. 

 

A hatalmas park, különböző mozgáslehetőségeket biztosít számunkra. Minden évszakban megcsodálhatjuk a természet változását. Télen csúszkálhatunk, szánkózhatunk, jégvárat építhetünk és hógolyózhatunk.

 A többi évszak lehetőséget biztosít számunkra a különböző sportok gyakorlására:

 kerékpározásra, atlétikára, különböző labdajátékokra, úszásra és napfürdőzésre. Ez a többcélú külső környezet fogja össze az épületben folyó nevelőmunkát.  

Célunk a családokkal együttműködve vidám óvodáskort nyújtani gyermekeinknek, ahol az a fontos az egész testület számára, hogy az óvodánkba járó gyermekeknek a személyiségét harmonikusan kibontakoztassuk és érdeklődésüket tágítsuk és kielégítsük.

A gyermekek fejlődésének és életkori sajátosságának megfelelő napirenddel a már említett mozgással, kiegészítő zöldség- és gyümölcsfogyasztással segítjük elő az egészséges életmód kialakítását.

Az óvodát körülölelő zöld környezet nevelésünkben nagy hangsúlyt kap, mely átöleli minden tevékenységünket.

Udvarunk elősegíti az állatok, növények életének megismerését, módot ad a környezet és az élővilág összefüggésének megfigyelésére. Gyermekeink folyamatosan megtanulhatják, hogyan segíthetnek a környezet óvásában, esztétikussá tételében, az udvar ápolásában.

A játéknak fontos szerepe van a mindennapos tevékenységeinknél. A gyermekek számára felajánlott tevékenységek a játékra épülnek, melyek a gyermekek érdeklődését, aktivitását, a felfedezés örömét jelentik.

A közös élményekre épülő tevékenységek megszervezésével biztosítjuk a közösségi magatartás fejlődését, a másokra figyelést. Óvodánkban fontosak a hagyományok, ünnepek, évszakonkénti kirándulások, kulturális programok. 

Sokszor kézművesedünk, mesélünk, verselünk, énekelünk – próbáljuk a különböző tevékenységeket minél izgalmasabb, változatosabb formában a gyermekek elé tárni. Sok eszközt használunk, pl.bábot a meséléshez, hangszereket az énekléshez.

Többször tartunk beszélgető köröket, ahol a gyermekek megtanulják szóban kifejezni érzelmeiket, elmesélni, hogy mi történt velük és ugyanakkor azt is megtapasztalják, hogy milyen az, amikor másokat hallgatnak meg és velük együtt örülhetnek valaminek. 

Fontosnak tartjuk, hogy a kis csoportunkban ne legyen vita, ellentét, hogy minden gyermek jól kijöjjön a másikkal és megbízzanak egymásban, segítsék egymást. 

A sok mozgásos külön program mellett, másféle külső programokon is részt vesznek nálunk a gyermekek. 

Többször jártunk már a helyi színházban gyermek előadáson és voltunk már kirándulni állatsimogatóban, póni farmon. Ezt a szokásunkat is szeretnénk megtartani, és minél több izgalmas, új élményt nyújtó helyre elvinni a gyermekeket. 

Óvodánk személyi és tárgyi feltétele a feladatokhoz igazodik és korszerű fejlesztő eszközökkel, játékokkal felszerelt.

A nevelőmunkát szakmailag képzett gyógypedagógus, tanítónő, logopédus, óvodapedagógusok, gyógypedagógiai asszisztens és szakképzett védőnő végzi, akik mindenben együttműködnek a családokkal.

Mozgás

 

Nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásra, sportolásra. Természetesen nálunk is megjelenik a mindennapos testnevelés, de ezen a 15-20 perces mindennapi mozgáson felül, még rengeteg lehetőségük van a gyerekeknek sportolni. Mindennap, ha az időjárási körülmények is úgy engedik, kétszer megyünk ki a levegőre a gyerekekkel.

 Bent van a saját biciklijük, rollerük, ezeket minden évszakban sűrűn használjuk. Hetente kétszer járunk úszni a közeli gimnázium uszodájába, egyszer ellátogat hozzánk egy akrobatikus rock and roll edző, hogy táncoljon a gyerekekkel. Szintén heti kétszer jön el hozzánk egy judo edző és jól átmozgatja a csoportot, és heti egyszer korcsolyázni megyünk a közeli városi jégpályára.

A gyermekeink nagy kedvence a sportolás, minden mozgásformát nagy kedvvel, szívesen végeznek. 

Ez az egészséges életmód kialakítása miatt is nagyon fontos, illetve a sok mozgást követően sokkal jobban oda tudnak figyelni a más tartalmú tevékenységeknél, feladatoknál.

SNI-s gyerekek ellátása:

A gyógypedagógus munkáját a gyógypedagógiai asszisztensek segítik. 

Fontos szerepet töltenek be az óvodánkban:

Fő feladatuk az SNI-s gyermekek segítése, integrálása a csoportokba, valamit a gyermekek társaikkal szemben való elfogadtatásának megtanítása. Egész napos segítséget nyújtanak a foglalkozásokon, étkezéseknél, udvaron, úszásnál és egyéb programoknál. Foglalkozásokat tartanak gyógypedagógus együtt működésével. A szülőkkel való kapcsolat fontos szerepet tölt be náluk, hogy közös megoldásokat tudjanak keresni a gyermekek fejlődésének érdekében. Minden gyermek bizalommal fordul az asszisztensek felé.

 

Kövess minket:

https://www.facebook.com/TerapiasTanoda

https://www.instagram.com/puzzletanodak/

Látogass el oldalunkra:

http://suliovi.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

http://puzzletanodak.blog.hu/api/trackback/id/tr6112685597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.